Tip na článok
Vo Fínsku začali predávať chlieb z pomletých cvrčkov.

Na pulty pekární sa dostala nová pochúťka: Bochník z cvrčkov!

Len pre labužníkov? Chlieb z pomletého hmyzu je pre väčšinu ľudí odpudzujúci, na druhej strane, ide o ekologický spôsob ako nasýtiť ľudstvo. Ochutnali by ste?

Galéria k článku (7 fotografií )
Hmyzí chlieb: Zatiaľ ide o prvú lastovičku, ale je dosť možné, že v budúcnosti bude bežnou súčasťou pekárenského sortimentu.
Hmyzí chlieb: Zatiaľ ide o prvú lastovičku, ale je dosť možné, že v budúcnosti bude bežnou súčasťou pekárenského sortimentu.
Hmyzí chlieb: Zatiaľ ide o prvú lastovičku, ale je dosť možné, že v budúcnosti bude bežnou súčasťou pekárenského sortimentu.

Fínska pekáreň Fazer podľa svojich slov ako prvá na svete spustila predaj hmyzieho chleba. Peceň chleba obsahuje pšeničnú múku, semiačka, ale jednoznačne najzaujímavejšou surovinou v ňom je „múka“ zo 70 sušených cvrčkov, čo sú tri percentá z celkovej váhy. Bochník stojí 3,99 eur, pre porovnanie, klasický pšeničný chlieb vyjde na 2 až 3 eurá.

„Pre spotrebiteľov je dobrým zdrojom bielkovín - obsahuje ich dokonca viac ako klasický pšeničný či žitný clieb - a umožňuje im jednoducho sa oboznámiť s potravinami na báze hmyzu,“ cituje denník The Guardian Juhaniho Sibakova, vedúceho inovácii v pekárenskej firme Fazer.

Chutí ako chlieb

Kvôli obmedzeným zásobám cvrčej „múky“, bude chlieb najskôr na pultoch v jedenástich pekárňach Fazer v helsinských hypermarketoch, ale na budúci rok by už mal byť dostupný vo všetkých 47 prevádzkach.

Fínskej spoločnosti dodávajú múku z cvrčkov z Holandska. A ako chlieb z cvrčkov chutí? „Necítim rozdiel... Chutí ako chlieb,“ zhodnotila študentka z Helsínk Sara Koivistová po ochutnávke.

Lacné a ekologické

Podľa Sibakova hmyzí chlieb vyvinuli už vlani v lete, ale na trh ho mohli uviesť až teraz, po zmene fínskej legislatívy. Od začiatku novembra sa severská krajina pridala k piatim európskym krajinám, ktoré zrušili zákaz predaja hmyzu určeného na ľudskú výživu. Hmyz môžete okrem Fínska nájsť na trhu s potravinami v Británii, Holandsku, Belgicku, Rakúsku a Dánsku.

Dopyt po hmyzom jedle ako zdroji bielkovín v západných krajinách postupne rastie. Ide o alternatívny a lacný zdroj výživy, vhodný pre ľudí s bezlepkovou diétou, ale aj ekologických stravníkov chrániacich životné prostredie. Produkcia hmyzu si vyžaduje menej pôdy, vody či krmiva v porovnaní s chovom iných hospodárskych zvierat, nehovoriac o často nehumánnom zaobchádzaní so zvieratami, ktoré končia na našich tanieroch.

Bežná strava

Hmyzie stavovanie sa odborne nazýva entomofágia a je bežné vo väčšine krajín sveta. Zatiaľ, čo pre Európanov a obyvateľov Severnej Ameriky ide skôr o delikatesu na spestrenie bežnej stravy, v chudobných krajinách je hmyz považovaný za ľahko dostupný zdroj bielkovín.

OSN odhaduje, že hmyz ako klasickú pozravu konzumujú najmenej dve miliardy ľudí. A konzumáciu hmyzu aj podporuje - veď v roku 2030 bude treba nasýtiť až 9 miliárd ľudí!

VIDEO Plus 7 Dní