Do reštaurácie chodíme preto, lebo sa chceme kvalitne najesť. No keď nám ponúka niečo navyše, môže sa z obyčajnej večere vykľuť poriadny zážitok, a to nie iba kulinársky. Predstavte si napríklad, že jedlo vám šéfkuchár pripraví pod vodou. Čašník príde za vami a za ním zbadáte živé ryby, možno i kosatku či iného obrovského vodného cicavca. Určite rozmýšľate, či sme si nepomýlili reštauráciu s filmom o podmorskom svete.

Veru nie. Je to všetko reálne a môžete to zažiť pomerne jednoducho. Stačí ísť do Nórska, na jeho južný cíp. Nachádza sa tam prvá podvodná reštaurácia v Európe – Under. Aby toho nebolo málo, funguje aj ako výskumné centrum morského života a vzdáva hold tamojšej divokej faune a skalnatému pobrežiu tejto škandinávskej krajiny.

Za týmto úžasným projektom stojí nórske architektonické štúdio Snøhetta. A jeho špičkoví architekti teraz smerujú na Slovensko. S kolegami z britskej spoločnosti Studio Egret West totiž vyhrali súťaž na projekt Southbank z dielne Penta Real Estate. Ten vyrastie v Bratislave na južnom brehu Dunaja.

S PATRICKOM LÜTHOM, výkonným riaditeľom štúdia Snøhetta, a DAVIDOM WESTOM, zakladateľom a riaditeľom Studio Egret West, sa rozprával VIVIEN COSCULLUELA.

Predpokladajme, že som obdivovateľom architektúry devätnásteho storočia, konkrétne francúzskeho neoklasicizmu, kamenných budov, ríms na fasádach a tak ďalej. Ako by ste ma presvedčili, aby som bol otvorený moderným trendom?

Patrick Lüth: Povedal by som vám, že nejde o trendy, o modernú alebo klasickú architektúru. Ani v jednom prípade veľmi nezáleží na štýle a na tom, ako budovy vyzerajú. Ide skôr o to, čo môžu urobiť pre ľudí. Čo môžu zastavané územia a mestá urobiť, aby sme v nich chceli žiť, aby sme sa v nich cítili pohodlne, bezpečne, príjemne, aby sme v nich chceli tráviť čas. My sa snažíme využívať nástroje architektúry na to, aby sa tieto veci stali skutočnosťou. Rozhovory o tom, ako chceme, aby budova vyzerala, sa vedú v procese až oveľa neskôr. Ide naozaj o to, čo môžeme dosiahnuť. Môžeme sa rozprávať o historickom štýle oproti tomu súčasnému, ale v konečnom dôsledku nám viac záleží na tom, čo ponúkame ľuďom, ako na estetike.

Rozumiem tomu, ale niektorým ľuďom ide aj o to, čo vidia. Je vôbec možné kombinovať takéto rôzne štýly v rámci miest?

David West: Každé mesto má množstvo štýlov a rôzne typológie. Ľudia robili zásahy v rôznych obdobiach. Sedíme teraz v hoteli Devín a keď sa pozerám na nábrežnú promenádu, vidím kompletnú škálu architektonických štýlov. Všetky majú rôzne účely a inak prispievajú k celkovému pocitu z tohto miesta. Prostredie, ktoré navrhujeme, vychádza z miesta, ľudí, prírody a účelu plánovaných zásahov. Sú to všetko ingrediencie, z ktorých sa vytvára architektúra. V súčasnosti nachádzame v našich mestách stieranie hraníc a prelínanie rôznych štýlov.

Celý rozhovor si na webovej stránke PLUS 7 DNÍ môžete prečítať už zajtra, teda v pondelok 1. mája.