Vedci to vypočítali na základe dát reálnych pacientov v Amerike. Chceli zistiť, či dokážeme ovplyvniť to, či nádorovú chorobu dostaneme a či nás zabije.

Najväčší zabijak je fajčenie

Doktor Farhad Islami z Americkej onkologickej spoločnosti analyzoval fajčenie, pasívne fajčenie, nadváhu alebo obezitu, pitie veľkého množstva alkoholu, vysokú konzumáciu červeného a spracovaného mäsa, a naopak ignorovanie ovocia a zeleniny, opaľovanie a šesť infekcií spojených s rakovinou vrátane HPV a ich súvislosť s nádormi.

Fajčenie je jednou z hlavných príčin mnohých chorôb
Fajčenie je jednou z hlavných príčin mnohých chorôb
Zdroj: Shutterstock.com

Všetci vieme, že nejakú majú, ale nikto neprišiel s číslami. Až doteraz. Rakovinu dostalo pred štyrmi rokmi viac ako 1,5 milióna Američanov, a podľa Islamiho zistení až 42 percent pacientov malo jeden, či dokonca niekoľko rizikových faktorov.

Najrizikovejším faktorom bolo podľa očakávania fajčenie - to sa podpísalo pod 20 percent prípadov rakoviny. Nadváha a obezita sú druhým najväčším prispievateľom, k vzniku vážneho ochorenia - stojí sa takmer 8 percentami prípadov a 6,5 percentami úmrtí.

Mexičan Manuel Uribe vážil neuveriteľných 597 kg. Zomrel v máji 2014 ako 48-ročný.
Mexičan Manuel Uribe vážil neuveriteľných 597 kg. Zomrel v máji 2014 ako 48-ročný.
Zdroj: JUAN MANUEL VILLASENOR

Konzumácia alkoholu spôsobuje 5,6 percent prípadov a 4 percentá úmrtí; červené a spracované mäso prispeli k 1,3 percentu prípadov ochorení a úmrtí na onkologické choroby a nedostatočný pohyb sa podpísal pod 2,9 percenta prípadov rakoviny a 2,2 percenta úmrtí na ňu. Nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny bola pravdepodobne príčinou vzniku rakoviny u 2 percent ľudí.

Slováci, pozor na stravu!

Dobrou správou je, že úmrtnosť na rakovinu každým rokom klesá. A ak si uvedomíme tieto riziká, môže klesať ešte rapídnejšie.

Na Slovensku umrie na nádorovú chorobu ročne približne dvanásťtisíc ľudí. Máme najviac prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka a úmrtia na túto chorobu boli v roku 2010 piate najčastejšie.

Pravdou je, že tradíciou na Slovensku je konzumácia červeného mäsa. Vlani zjedol každý Slovák priemerne 42 kíl červeného mäsa a iba 5 kíl rýb. Za celý rok si doprial 74 kíl čerstvej zeleniny a 40 kíl ovocia - keď to prepočítame, Slovák zjedol denne jedno menšie jablko.

Podľa odporučení mediteránskej stravy, by sme ovocia a zeleniny mali zjesť štvornásobne viac. Nevhodná strava je u nás hlavným rizikovým faktorom úmrtí.