Tip na článok
Po oznámení tejto diagnózy vám začne plynúť cenný čas.

Chcete sa vyhnúť rakovine? Správajte sa podľa týchto odporúčaní

Do akej miery ovplyvňuje obezita, fajčenie alebo konzumácia červeného mäsa výskyt rakoviny? Budete prekvapení.

Vedci to vypočítali na základe dát reálnych pacientov v Amerike. Chceli zistiť, či dokážeme ovplyvniť to, či nádorovú chorobu dostaneme a či nás zabije.

Najväčší zabijak je fajčenie

Doktor Farhad Islami z Americkej onkologickej spoločnosti analyzoval fajčenie, pasívne fajčenie, nadváhu alebo obezitu, pitie veľkého množstva alkoholu, vysokú konzumáciu červeného a spracovaného mäsa, a naopak ignorovanie ovocia a zeleniny, opaľovanie a šesť infekcií spojených s rakovinou vrátane HPV a ich súvislosť s nádormi.

Fajčenie je jednou z hlavných príčin mnohých chorôb
Fajčenie je jednou z hlavných príčin mnohých chorôb
Shutterstock.com

Všetci vieme, že nejakú majú, ale nikto neprišiel s číslami. Až doteraz. Rakovinu dostalo pred štyrmi rokmi viac ako 1,5 milióna Američanov, a podľa Islamiho zistení až 42 percent pacientov malo jeden, či dokonca niekoľko rizikových faktorov.

Najrizikovejším faktorom bolo podľa očakávania fajčenie - to sa podpísalo pod 20 percent prípadov rakoviny. Nadváha a obezita sú druhým najväčším prispievateľom, k vzniku vážneho ochorenia - stojí sa takmer 8 percentami prípadov a 6,5 percentami úmrtí.

Mexičan Manuel Uribe vážil neuveriteľných 597 kg. Zomrel v máji 2014 ako 48-ročný.
Mexičan Manuel Uribe vážil neuveriteľných 597 kg. Zomrel v máji 2014 ako 48-ročný.
JUAN MANUEL VILLASENOR

Konzumácia alkoholu spôsobuje 5,6 percent prípadov a 4 percentá úmrtí; červené a spracované mäso prispeli k 1,3 percentu prípadov ochorení a úmrtí na onkologické choroby a nedostatočný pohyb sa podpísal pod 2,9 percenta prípadov rakoviny a 2,2 percenta úmrtí na ňu. Nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny bola pravdepodobne príčinou vzniku rakoviny u 2 percent ľudí.

Slováci, pozor na stravu!

Dobrou správou je, že úmrtnosť na rakovinu každým rokom klesá. A ak si uvedomíme tieto riziká, môže klesať ešte rapídnejšie.

Na Slovensku umrie na nádorovú chorobu ročne približne dvanásťtisíc ľudí. Máme najviac prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka a úmrtia na túto chorobu boli v roku 2010 piate najčastejšie.

Pravdou je, že tradíciou na Slovensku je konzumácia červeného mäsa. Vlani zjedol každý Slovák priemerne 42 kíl červeného mäsa a iba 5 kíl rýb. Za celý rok si doprial 74 kíl čerstvej zeleniny a 40 kíl ovocia - keď to prepočítame, Slovák zjedol denne jedno menšie jablko.

Podľa odporučení mediteránskej stravy, by sme ovocia a zeleniny mali zjesť štvornásobne viac. Nevhodná strava je u nás hlavným rizikovým faktorom úmrtí.

VIDEO Plus 7 Dní