Epidémia obezity pred desaťročiami zasiahla západný svet a v posledných rokoch sa rozmáha aj v Južnej Amerike a Ázii. Odborníci odhadujú, že v mnohých krajinách trpí nezdravým počtom kíl navyše v čase splodenia dieťaťa viac než polovica žien. Je známe, že človek s nadváhou čelí zvýšenému riziku cukrovky, srdcovo-cievnych ochorení aj predčasnej smrti. Čo však samotná nezdravá strava, ktorá priberanie spôsobuje? Ako vplýva na vývin nenarodeného dieťaťa?

Laboratórna simulácia

Až doposiaľ zostávali tieto otázky nepreskúmané. O zmenu sa postaral tím odborníkov, ktorý viedli vedci z Univerzity v Cambridgei. V prostredí laboratória kŕmili modelové zvieratá potravou so zvýšeným obsahom cukrov a tukov. Išlo napríklad o tukové pelety alebo sladené zahustené mlieko. Nutričná hodnota pokrmov mala simulovať vplyv „fastfoodovej“ stravy založenej na hamburgeroch, hranolčekoch a sladených nápojoch.

Myši sa takto stravovali tri týžde pred splodením potomstva. Cieľom výskumníkov bolo sledovať a zaznamenať akékoľvek vplyvy na plodnosť samíc, vnútromaternicový vývin zárodkov a vývin mláďat bezprostredne po narodení. Ako informujú v štúdii zverejnenej vedeckým časopisom Acta Physiologica, už krátka fast­foo­dová kúra negatívne ovplyvnila ich potomstvo. Viedla napríklad k zvýšenej miere úmrtnosti v čase, keď matka dojčila mláďatá. Ukázalo sa, že u „rodičiek“ výrazne poklesla kvalita proteínov materského mlieka.

Drastické dôsledky

„Chceli sme vedieť, čo sa deje, pretože matky vyzerali na prvý pohľad v poriadku. V takom krátkom čase sme nezaznamenali žiadne výrazné výkyvy ani v ich v telesnej hmotnosti. Napriek zachovaniu rovnakej plodnosti sme si všimli, že v telách stúplo množstvo tukového tkaniva,“ hovorí členka výskumného tímu Amanda Sferruzzi-Perriová. Podľa nej zvieratá postihlo stukovatenie pečene.

„Dôsledkom boli aj zmeny vo vývoji placenty. Hmotnosť samotného zárodku to nepostihlo, aspoň nie výrazne. Výrazne sa však zmenila jeho výživa,“ upozorňuje vedkyňa. „Po narodení mláďat sme zaznamenali zmenu vo vývoji mliečnych žliaz, ako aj samotného zloženia proteínov v materskom mlieku, čo zrejme vysvetľuje väčší výskyt zdravotných problémov a zvýšený počet úmrtí u čerstvo narodených myší.“

Stačia týždne

Zistenia novej štúdie naznačujú, že aj v telách žien, ktoré navonok vyzerajú zdravé, sa môžu skrývať nenápadné, no potenciálne nebezpečné zmeny. „Priam šokujúce je zistenie, že už krátke obdobie konzumácie potravy bohatej na cukry a tuky krátko pred otehotnením môže napriek zachovaniu viac-menej pôvodnej hmotnosti ovplyvniť zdravie matky, jej nenarodeného dieťaťa, ako aj schopnosť dojčiť svojho potomka,“ hovorí Sferruzzi-Perriová.

FOTO V GALÉRII

„Kvalitné materské mlieko skrátka vyžaduje zdravú, vyváženú stravu. Navyše, už dávnejšie vieme, že ak sa žena stravuje týmto typom jedla, zvýši u svojho dieťaťa riziko cukrovky a srdcových ochorení v neskoršom veku. Takže fastfoodové „dobroty“ vedú k širokej palete dlhodobých vplyvov na budúce generácie.“