Štrngajúce príbory v neveľkej jedálni na pľúcnej klinike vo Fakultnej nemocnici Olomouc sú jasným signálom, že sme zastihli tamojších pacientov v čase podávania obedov. Bravčový steak s hermelínom, kurací závitok s anglickou slaninou, losos, ale aj pohánka s rajčinami a fazuľkami či bulgur na sladko. Takéto pokrmy ako z ponuky v reštaurácii pripravila tamojšia kuchyňa svojim stravníkom počas minulého týždňa.

„Čo už so mnou nafotíte, keď ho mám takmer zjedený,“zasmial sa hospitalizovaný pán Ludevít z Olomouca našej požiadavke zachytiť ho, ako chutne dojedá obed zo svojho tabletu. Tablet je forma obedára, ktorým nemocnica zefektívnila a skvalitnila pacientom stravovanie prostredníctvom projektu Nemocničná strava. Ako jediní v Česku dávajú možnosť ľuďom na lôžkach, nepodliehajúcim špeciálnym diétam, vybrať si každý deň z niekoľkých druhov jedál.

Obed cez apku

Projekt, ktorého hlavná časť prvej etapy odštartovala od septembra a predchádzala mu približne trištvrteročná príprava, ponúka možnosť všetkým pacientom na lôžkových oddeleniach aj dospelým, ktorí sprevádzajú detských pacientov, prostredníctvom internetovej aplikácie vybrať si z troch obedových jedál. Výber jedla prebieha cez webovú aplikáciu alebo internetovú stránku, kde sa cez svoj notebook alebo mobil pacient prihlási. Pre starších pacientov je k dispozícii prezentačné miesto, kde si rovnako môžu zvoliť jedlo, ktoré sa im z dennej ponuky najviac pozdáva.

Výber jedál je určený len tým, ktorí nepodliehajú špeciálnej diéte. Aplikáciu však na prehľad ponúkanej stravy môžu použiť aj pacienti so stravovacími obmedzeniami. „Určite je to lepšie, ako keď si človek nemal z čoho vyberať a bol to taký stereotyp. Ja som za klasickú stravu a obídem sa bez tých bulgurov a podobných vecí. Niekomu to asi chutí,“ povedal nám pán Ludevít, ktorý je na pľúcnom oddelení hospitalizovaný už tretí týždeň.

Výber z troch jedál ponúka podľa nemocnice jedno vegetariánske a ďalšie dve sa pripravujú po­dľa odborného odporúčania pre racionálnu výživu. Jedno menu preferuje potraviny ako celozrnné suroviny, cereálie, ryby, strukoviny bez smažených pokrmov či zahusťovania bielou múkou. Druhé menu je voľbou tradičnej českej kuchyne, kde sa nemocnica rovnako snažila ozdraviť klasické receptúry napríklad menším množstvom soli alebo doplnením väčšieho množstva
zeleniny. 

Skôr než sa obed dostane k pacientovi či na stôl zamestnancom nemocnice, prebieha v prízemí nemocničnej jedálne jeho príprava v kuchyni. Podieľa sa na nej tridsaťšesťčlenný personál, ktorý svojím nasadením pripomína pásovú výrobu v továrni. Aby jednotlivé pokrmy vkladané do žltých tabletov zodpovedali aj naoko zámerom projektu, stojí pri páse nutričná terapeutka, ktorá vykonáva vizuálnu kontrolu, aby na tablete bolo všetko tak, ako má byť. Tablety, pri ktorých je objednávka, obsahujú meno konkrétneho pacienta. Na dané oddelenie sa jedlo dostáva transportnou skriňou, ktorú naloží závozník do auta. Celkovo tak vyexpedujú okolo dvetisíc obedov denne.

Pre pochopenie tohto procesu vozenia stravy autami je dôležité dodať, že olomoucká nemocnica pripomína skôr mesto v meste než ucelený komplex, na aký sme zvyknutí v slovenských nemocniciach. Aj preto predchádzal projektu rad prevádzkových a technických zmien. „Snažili sme sa nastaviť podmienky tak, aby sme dokázali z toho, čo máme, pripravovať kvalitnú stravu. Rovnako s personálom, aký máme,“vysvetlila nám Marie Kohoutková, vedúca oddelenia liečebnej výživy olomouc­kej nemocnice. Projekt financovala nemocnica sama bez akejkoľvek vonkajšej finančnej pomoci. Jeho spustenie znamenalo viacero zásadných opatrení. „Medzi najvýznamnejšie patrí zaradenie nových receptúr do jedálneho lístka pacientov, prechod objednávania stravy na meno pacienta, úprava systému označovania tabletov jednorazovými štítkami alebo vývoj webovej aplikácie,“ dodala Marie Kohoutková.

NEUKRÁTILI ZAMESTNANCOV Kvalitné jedlo ponúka nemocnica aj nemocničnému personálu v miestnej jedálni.
NEUKRÁTILI ZAMESTNANCOV Kvalitné jedlo ponúka nemocnica aj nemocničnému personálu v miestnej jedálni.
Zdroj: TONY ŠTEFUNKO

Tekvice aj mäso od domácich

Jednou zo zaujímavostí projektu je skutočnosť, že sa ním zároveň podporujú drobní dodávatelia. „V súvislosti so zdravou stravou sa snažíme uprednostňovať miestnych producentov. Nedávno sme napríklad mali v ponuke tekvicovú polievku hokkaido, pričom tekvice sme mali od súkromného pestovateľa,“ uviedla Ivana Benešová, vedúca prevádzky stravovania Fakultnej nemocnice Olomouc. Pri mäse tiež podľa Benešovej nemocnica požaduje, aby išlo o chov a zabíjanie v Českej republike. Malou výnimkou je ovocie, kde z pohľadu pestrosti vypĺňajú jedálny lístok tropickými plodmi. „V lete sme od miestneho dodávateľa ponúkali pacientom aj čerešne,“dodala. Okrem obedov si navyše v nemocničnej kuchyni vyrábajú vlastné nátierky, ktoré sa tešia v tamojšej kantíne veľkej obľube.

Možnosť obedového výberu nie je pre projekt konečná. V ďalších etapách by sa mal výber rozšíriť o raňajky a večere. Navyše by nemocnica chcela ponúkať nadštandardné menu s príplatkom.

Možnosti výberu obedov sa zatiaľ nevyužívajú v plnej miere, čo podľa Ivany Benešovej súvisí s vekovým zložením pacientov. Aj preto v drvivej väčšine objednávok dominujú pacienti do päťdesiat rokov. Napriek tomu najstarším pacientom, ktorý si vyberal jedlo cez aplikáciu, bol osemdesiatnik. „Sme konzervatívna krajina a ešte potrvá, kým budú našimi potenciálnymi pacientmi ľudia ako dnešní dvadsiatnici,“uviedla vedúca prevádzky stravovania na záver.

Žrádlo verzus jedlo

Pretože záštitu nad projektom Fakultnej nemocnice Olomouc prevzalo aj české ministerstvo zdravotníctva, zaujímalo nás, či zlepšenie kvality nemocničných jedál sa chystá aj v slovenských nemocniciach.

Strava v našich nemocniciach je predmetom viacerých debát na sociálnych sieťach. Napríklad facebooková skupina Nemocničné oddelenia pravidelne zverejňuje príspevky hospitalizovaných pacientov, ktorí nešetria kritikou. „Žrádlo ako pre prasce,“ stojí v jednom z príspevkov pri pohľade na jedlo, z diaľky pripomínajúce špagety. Nad zanedbanou estetikou jedla sa zamýšľa ďalší prispievateľ.

„Jesť by sa malo nielen ústami, ale aj očami,“ konštatuje nad obedom so známkami zemiakov, kapusty a mäsa. „Zabezpečovanie stravovania hospitalizovaných pacientov vychádza z diétneho systému pre nemocnice a upravuje sa podľa aktuálnych odporúčaných výživových dávok  a špecifických nutričných požiadaviek pacienta,“uviedol komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva k našej otázke, či skvalitnenie stravovania chystá v našich nemocniciach. „Ku konkrétnostiam v zostavovaní jedálnych lístkov sa môžu presnejšie vyjadriť samotní zostavovatelia, teda jednotlivé nemocnice,“dodalo ministerstvo.

Podľa rezortu zdravotníctva denný finančný rozpočet na stravu pacienta nie je stanovený legislatívou a určenie takzvanej stravnej jednotky je výlučne v kompetencii vedenia zdravotníckeho zariadenia.