Strava v nemocničných zariadeniach je veľmi háklivou témou medzi pacientmi a niektoré „skvosty“, ktoré sa dostanú hospitalizovanému človeku na stôl, zložia aj toho najnenáročnejšieho stravníka. V susedných Čechách však podávanie jedál pacientom povýšili na piedestál kvality. Dokonca si v rámci obedového menu môžete vyberať.

Menučko cez apku

Projekt, ktorého hlavná časť prvej etapy odštartovala od septembra a predchádzala mu približne trištvrte ročná príprava, ponúka možnosť všetkým pacientom na lôžkových oddeleniach ako aj dospelým, ktorí doprevádzajú detských pacientov, prostredníctvom internetovej aplikácie vybrať si z troch obedových jedál. Výber jedla prebieha prostredníctvom webovej aplikácie alebo internetovej stránky, kde sa cez svoj notebook alebo mobil pacient prihlási.

Pre starších pacientov je k dispozícii prezentačné miesto, kde si rovnako môžu zvoliť jedlo, ktoré sa im z dennej ponuky najviac pozdáva. Výber jedál je určený len pacientom, ktorí nepodliehajú špeciálnej diéte. Aplikáciu však k prehľadu ponúkanej stravy môžu použiť aj so stravovacími obmedzeniami. „Určite je to lepšie, ako keď si človek nemal z čoho vyberať a bol to taký stereotyp. Ja som za klasickú stravu a obídem sa bez tých bulgurov a podobných vecí. Niekomu to asi chutí,“povedal nám pán Ludevít, ktorý je na pľúcnom oddelení hospitalizovaný už tretí týždeň.

Ako pre prasce?

Výber z troch jedál ponúka podľa nemocnice jedno vegetariánske bez mäsa a ďalšie dve sa pripravujú podľa odborného odporúčania pre racionálnu výživu. Jedno menu preferuje potraviny ako celozrnné suroviny, cereálie, ryby, strukoviny bez smažených pokrmov či zahusťovania bielou múkou. Druhé menu je voľbou tradičnej českej kuchyne, kde sa rovnako snažila nemocnica klasické receptúry ozdraviť napríklad menším množstvom soli alebo doplnením väčšieho množstva zeleniny.

Strava v našich nemocniciach je predmetom viacerých debát na sociálnych sieťach. Napríklad facebookovská skupina Nemocničné oddelenia pravidelne zverejňuje príspevky hospitalizovaných pacientov, ktorí nešetria kritikou. „Žrádlo ako pre prasce,“ stojí v jednom z príspevkov pri pohľade na jedlo, z diaľky pripomínajúce špagety. Nad zanedbanou estetikou jedla sa zasa zamýšľa ďalší prispievateľ. Nad zanedbanou estetikou jedla sa zasa zamýšľa ďalší prispievateľ. „Jesť by sa malo nielen ústami, ale aj očami,“ konštatuje nad obedom so známkami zemiakov, kapusty a mäsa.

Fotografie jedál z našich nemocníc ako aj z nemocnice v Olomouci nájdete v galérii.

Viac o fungovaní projektu Nemocniční strava sa môžete dočítať v najnovšom vydaní týždenníka Plus 7 Dní