Zdá sa, že holdovanie poskromnej a suchej stravy je len mýtus. Obložené chleby, takzvané „lepeňáky“ rozhodne z našej kultúry nevymizli, ale nie je to strava hodná obedového menu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, podľa ktorého sa Slováci čoraz viac približujú k stravovacím návykom vyspelého sveta. 

Fast food nestačí

Slováci reštaurácie k svojmu pracovnému životu potrebujú. Obed je pre nás veľmi dôležitý – dokonca prekvapujúco dôležitejší než pre takých gurmánov, akými sú Francúzi či Taliani. Až 85 percent opýtaných Slovákov si spraví prestávku na hlavné jedlo dňa každý pracovný deň. Polovica respondentov si jedlo vyberá z obedového menu v stravovacom zariadení, len 13 percent z nás sa uspokojí s fast foodom, sendvičom či hotovým jedlom zo supermarketu.

Počas pracovného času si jednoducho chceme dopriať kompletné menu, v čom sme podobní napríklad Čechom a Rakúšanom. Vyplýva to z výsledkov aktuálneho Edenred FOOD Barometra za rok 2019.

Ide o prieskum realizovaný v rámci iniciatívy, ktorá vznikla v roku 2009 a jej cieľom je podporovať vyváženú stravu a zdravý životný štýl ako súčasť prevencie obezity.

Zamestnávateľovi dnes zo zákona vyplýva povinnosť zabezpečiť svojim zamestnancom jedno teplé jedlo denne, čo taktiež prispieva k pozitívnym stravovacím návykom Slovákov. Väčšina zamestnávateľov to rieši poskytovaním príspevku na stravovanie formou stravných lístkov či kariet na obed v stravovacom zariadení.

Nutričné hodnoty prvoradé

Podľa Medzinárodnej organizácie práce znižujú nesprávne stravovacie návyky pracovnú výkonnosť až o 20 percent, aj preto je v záujme zamestnávateľov podporovať vyvážené stravovanie svojich zamestnancov. Na obed sa chceme nasýtiť kompletným menu, no snažíme sa vyberať si skôr zdravšie jedlá. „Až pre 37,8 % opýtaných Slovákov je pri výbere stravovacieho zariadenia dôležité, či majú ponúkané jedlá dobrú nutričnú hodnotu. Dávame prednosť takým, ktoré obsahujú veľa zeleniny, celozrnný chlieb, sú pripravované na pare, grile alebo pečené. Svojím správaním nasledujeme trend z iných krajín Európskej únie,“ vyjadrila sa Jana Caltíková zo spoločnosti Edenred Slovakia.

Podľa prieskumu je pre veľkú časť Slovákov dôležité aj to, či reštaurácia nakupuje od miestnych producentov potravín alebo využíva sezónne potraviny, oceňujeme tiež, ak gastroprevádzka k obedu podáva na vyžiadanie bezplatne pitnú vodu, ktorá uhasí smäd najlepšie a neprijmeme s ňou zbytočné prázdne kalórie.

Reštaurácie nepotrebujeme len my, ale aj ony potrebujú nás. Počas opatrení zavedených v súvislosti s COVID-19 prechádzali zaťažkávacou skúškou. Veľa zamestnancov pracuje z domu aj po uvoľnení opatrení, keďže firmy podmienky práce ešte stále nastavujú.

Podľa dostupných údajov chce z domu naďalej pracovať aspoň jedenkrát do týždňa až polovica zamestnancov, každý piaty dokonca dvakrát týždenne.