V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu laickú, ako aj odbornú, verejnosť zaujíma, kedy bude dostupná vakcína na potlačenie tejto neprebádanej nákazy, ktorá celosvetovo nakazila takmer štyri milióny ľudí, pričom usmrtila viac ako 265-tisíc obyvateľov našej planéty. Vedci však namiesto „čakania na spásu“ odporúčajú veľmi jednoduchú prevenciu, ktorá okrem posilnenia imunity vie zatočiť aj s vírusom COVID-19.

Zomierajú kvôli nedostatku vitamínu

Za jedným z najdôležitejších stimulantov imunity naozaj netreba chodiť ďaleko. Je ním vitamín D, nazývaný aj ako slnečný vitamín. Vitamín D produkujú kožné bunky po tom, ako je pokožka vystavená slnečnému žiareniu. Ako uvádza portál vZdravotnictve.sk lekári tento nutrient už dlho spájajú s lepšou imunitou a schopnosťou tela bojovať s infekciami. Pripisujú mu aj ochranný efekt vo vzťahu k ochoreniu Covid-19.

S odvolaním sa na odbornú stránku Researchsquare.com portál uvádza, že britskí vedci zistili, že ľudia s vyššími hladinami tohto vitamínu v tele by mohli mať nižšie riziko úmrtia na zákerné pandemické ochorenie. Na základe porovnania priemerných hladín vitamínu naprieč dvadsiatimi európskymi krajinami tvrdia, že najzraniteľnejšou skupinou vo vzťahu k úmrtnosti na infekciu Covid-19 sú ľudia s jeho deficitom. Ohrozená je podľa nich najmä staršia generácia ľudí v Taliansku, Francúzsku a Švajčiarsku, ktorá má preukázateľne nízke hladiny vitamínu D v organizme. „Aj podľa írskej štúdie z Trinity College Dublin má vitamín D svoj význam v prevencii ochorenia Covid-19,“ uvádza portál. Výskumníci írskej štúdie rovnako dospeli k názoru, že nedostatočnú hladinu tohto vitamínu má jeden z ôsmich Írov a chýba najmä starším ľuďom.

Slnko, ale aj mastné ryby

Ak je vitamín D pre náš život a imunitu dôležitý, otázka znie ako sa k nemu dostať? Írski odborníci ľuďom odporúčajú pravidelný denný 10 až 15-minútový pobyt na slnku a konzumáciu mastných rýb, vajec, mliečnych výrobkov či cereálií, ktoré sú zdrojom vitamínu D.

„Podľa Sciencealert.com výsledky nie sú prekvapujúce, pretože viaceré štúdie preukázali súvislosť medzi vyššími hladinami vitamínu D a menšou náchylnosťou na vznik respiračných chorôb, ako chrípka či tuberkulóza,“ uvádza portál vZdravotníctve. Vitamín D je tiež kľúčovou zložkou pre zdravé kosti, pretože podporuje vstrebávanie vápnika a predchádza rozvoju osteoporózy.