Tak to aspoň tvrdí americký archeológ zaoberajúci sa históriou alkoholu Dr. Patrick McGovern z Pennsylvánskej univerzity. Podľa neho bola ich prvoradým cieľom výroba kvasených nápojov zo zrna.

Vo svojej knihe Starobylé varenie: Znovuobjavené a znovuvytvorené hovorí o zložení nápojov starých tisícročia, ktoré sa mu na základe náročných analýz rôznych nálezov podarilo pripraviť. Jeho prvým „dielom“ bolo pivo nazývané Midasov dotyk, staré najmenej 2 700 rokov.

Znovu oživené

Ako píše britský Daily Mail, McGovern sa do skúmania alkoholickej histórie pustil naozaj seriózne. Cestoval po celom svete, získaval a analyzoval vzorky usadenín na keramike, hrncoch a starých artefaktoch. Tak sa mu podarilo zistiť nielen obdobie, keď si naši predkovia na týchto nápojoch pochutnávali, ale aj ich zloženie. Svoje poznatky publikoval v roku 2013 v magazíne Journal of Archaeological Method and Theory.

Okrem iného dospel k názoru, že ľudia sa spíjali už v dobe paleolitu, v časoch, keď hominidi začali vyrábať svoje prvé nástroje. Midasov dotyk zďaleka nebol jediný produkt, ktorý sa mu podarilo znovu priniesť na svet. Azda najstaršie bolo víno Chateau Jiahu. Číňania ho pili už pred 9-tisíc rokmi. Pôvod ďalšej exotickej lahôdky je v Strednej Amerike. Kombináciu čokoládového odvaru a vykvasenej kukurice miešali Indiáni s jahodami alebo so psychotropnými rastlinami.

Krkolomné teórie

McGovern sa domnieva, že práve alkohol bol hnacím motorom dávnych spoločenstiev a posúval civilizácie vpred. Podľa neho sprievodným javom konzumácie piva bola napríklad domestikácia ľudí. Potrebovali totiž dopestovať dostatok obilnín na jeho výrobu, a tak začali zotrvávať na jednom mieste, zakladať osady, dediny. „Úplnú istotu nemáme. Disponujeme totiž limitovaným množstvom archeologických dôkazov. Ale ak máte na výber, pre čo by ste sa rozhodli?“ cituje archeológa Daily Mail.

„Keď už raz alkohol v spoločnosti je, prináša so sebou zmenu správania, vnímania. Myslím, že mohol byť aj kľúčovým faktorom rozvoja jazyka, hudby či umenia vo všeobecnosti. Rovnako tak náboženstva. Dodnes je predsa základom sociálnej interakcie na celom svete, odbúrava zábrany a vytvára v ľuďoch duchovnejšie pocity.“

Autor pozoruhodnej knihy tiež verí, že naše telá mohli byť na konzumáciu alkoholu doslova stvorené. „V slinách máme enzým, ktorý rozkladá sacharidy na cukor, v ústach enzýmy, ktoré rozkladajú etanol, a to všetko prirodzene prechádza cez naše črevo a pečeň.“

Chce ďalšie

I keď s jeho názormi bude mať lekárska obec asi nemalý problém, on vo svojej kreatívnej práci nepoľavuje. Jeho dlhodobým cieľom je nielen z dostupných poznatkov vytvoriť recepty a ďalšie staré nápoje, ale tiež zistiť, ktoré sú stále stráviteľné pre moderných ľudí. „Na to musíme dať dokopy čo najviac dielov ‚puzzle‘, výsledkov analýz, dostupných písomností, zistiť, aké ingrediencie boli súčasťou týchto nápojov, a potom sa pokúsiť replikovať ich.“

Tieto výskumy ťažko povedú k zásadným zmenám nápojových lístkov v našich podnikoch. Ochutnať pivá a vína, ktoré popíjali Indiáni, starí Rimania alebo vodcovia dávnych čínskych dynastií však určite znie lákavo.

Čo pili naši predkovia

Midasov dotyk - pozostatky tohto hybridu medzi pivom, vínom a liehom objavili archeológovia v tureckej hrobke z roku 700 pred naším letopočtom. Je to sladký nápoj vyrobený z medu, jačmenného sladu, bieleho muškátového hrozna a zo šafranu.

Chateau Jiahu - najmenej 9-tisíc rokov staré víno z hlohových plodov, čínskeho divého hrozna, ryže a medu.

Theobroma - stopy, ktoré sa po tomto alkohole našli v Hondurase, sú staré 3 400 rokov. Vyrába sa z tmavej čokolády, medu, čili, kukurice a plodov achiote - stromu alebo kríka rastúceho v Amazónii.

Kvasir - severský grog starý 3 500 rokov. Dáni a Švédi ho vraj pili od bronzovej doby až po časy Rímskej ríše. Základom na jeho výrobu je červená zimná pšenica, čučoriedky, brusnice, myrta, rebríček, med, jalovec a brezový sirup.