Tip na článok
Dobrá nálada: Napriek viacerým výhodám hostí v podniku Oʼnaturel ubúdalo.

Bankrot! Zákazníci sa do nudistickej reštaurácie hrnuli, potom im TOTO začalo prekážať

Pred pätnástimi mesiacmi otvorili s veľkou pompou prvú nudistickú reštauráciu v Paríži. Práve skrachovala

Galéria k článku (4 fotografie )
Mike a Stephane Saadovci: Nudistickú reštauráciu museli po 15 mesiacoch zavrieť.
Londýnsky pokus: Nudistická reštaurácie v britskej metropole vydržala len tri mesiace.
O’naturel: Podľa niektorých hostí bola reštaurácia zariadená príliš chladne - vraj ako luxusná zubárska klinika.

Vyzeralo to na perfektný podnikateľský nápad. Milióny Francúzov sú zbláznené do nudizmu, Paríž vždy patril medzi najliberálnejšie metropoly, tak­že podľa všetkých predpokladov by reštaurácia pre naháčov mala vynášať. A predsa nevynášala. Dvojičky Mike a Stephane Saadovci (42) zrejme doplatili na drobnosti - niektorým hosťom bolo zima, ďalším prekážali odetí čašníci. A hlavne sa zdá, že ľudia sa v stravovacích zariadeniach chcú v prvom rade najesť. Bez toho, aby tŕpli, či si vylejú horúcu polievku na nahé stehno. Bolo, ako bolo, po necelom pol druha roku svoj podnik vo februári zatvoria.

Zákaz fotiť

Keď Mike a Ste­phane v novembri 2017 v 12. parížskom obvode slávnostne otvárali reštauráciu O’naturel, stretli sa s obrovským záujmom zákazníkov. Bodaj by aj nie. Ako píše britský Independent, podľa odhadov vo Francúzsku dnes žije 2,7 milióna naturistov. Z poveternostných dôvodov je obdobie, počas ktorého si môžu naplno vychutnávať svojský životný štýl, obmedzené najmä na letné mesiace. O’naturel im ponúkala možnosť vychutnať si krásy a pohodlie nahoty počas celého roka.

O’naturel: Podľa niektorých hostí bola reštaurácia zariadená príliš chladne - vraj ako luxusná zubárska klinika.
O’naturel: Podľa niektorých hostí bola reštaurácia zariadená príliš chladne - vraj ako luxusná zubárska klinika.
profimedia.sk

Ako to teda fungovalo? Pri vstupe do reštaurácie ste dostali kľúč od bezpečnostnej kabínky, kde ste si zložili ošatenie, ale aj telefóny, tablety či fotoaparáty - platil prísny zákaz akéhokoľvek fotenia. Návštevníci vyfasovali tiež papuče s tým, že dámy si podľa vlastného uváženia mohli ponechať topánky s vysokými opätkami. Pred pohľadmi zvedavcov z ulice vás chránili hrubé, látkové závesy, tmavé pokrývky stoličiek personál pravidelne a diskrétne vymieňal. Čiže vám zostávalo v príjemnej spoločnosti ďalších nudistov vychutnať si špeciality francúzskej kuchyne - od homára cez foie gras až po slimáky s petržlenovou omáčkou. Ceny síce neboli celkom ľudové, tri chody vyšli na päťdesiat eur, ale tu predsa išlo o viac než obyčajné konzumovanie potravín.

Pokles záujmu

Po prvotnom zákazníckom nadšení sa dostavili horšie dni. Počas zimných nocí bolo síce v O’naturele o poznanie teplejšie ako na 460 vonkajších miestach v krajine vyhradených pre nudistov, ale zjavne nebolo dostatočne teplo. Viacerí návštevníci sa totiž sťažovali, že im je sporo oblečeným pri stole s dobrotami trochu zima. Podľa ďalších nielen reálna teplota, ale aj celková atmosféra bola trochu chladná, reštaurácia vraj pripomínala luxusne zariadenú zubársku ordináciu. „Samému, bez mobilného telefónu, aby ma rozptýlil, mi čakanie na jedlo pripadalo ako celá večnosť,“tvrdí jeden z komentárov na internete. Určite nebol práve najšťastnejší nápad ani zamestnávať odetých čašníkov - viacerí hostia sa vraj pri nich cítili trochu nepohodlne.

Mike a Stephane Saadovci: Nudistickú reštauráciu museli po 15 mesiacoch zavrieť.
Mike a Stephane Saadovci: Nudistickú reštauráciu museli po 15 mesiacoch zavrieť.
profimedia.sk

Podľa odborníkov neúspech podniku možno pripísať aj celkovým trendom v odvetví. Ako pre denník The Guardian vysvetlila odborníčka na gastronomické zariadenia Hannah Norrisová, v poslednom čase zakapali viaceré reštaurácie, ktoré stavili na efekty a neobyčajný ambient. Podľa nej sa dnes ľudia v prvom rade chcú dobre najesť. „V trende je priama kulinárska kreativita,“ tvrdí odborníčka a dodáva, že zákazníci nestrpia veľa obmedzení pri konzumácii svojich obľúbených jedál. No a vychutnávať si aj tie najväčšie špeciality v Adamovom rúchu môže byť trochu stresujúce - prinajmenšom, ak sú tieto špeciality tekuté a horúce.

Nedá sa povedať, že Mike a Stephane by dostatočne nebojovali, práve naopak. Organizovali nudistické karaoke, tanečné zábavy aj bikiny párty. Nič nezabralo. „S ľútosťou vám oznamujeme, že vo februári končíme,“odkázali v týchto dňoch zákazníkom na internetovej stránke reštaurácie. „Budeme si pamätať len pekné chvíle.“Mike Saada denníku Guardian vysvetlil, že jednoducho nemali dostatok klientov. „Mali sme výborný štart, ale teraz považujeme za najlepšie podnik zatvoriť,“vysvetlil.

Rizikový biznis

Ak však O’naturel porovnáme s jej londýnskou obdobou, naturistickým podnikom Bunyadi, pätnásťmesačná existencia vyznieva ako úspech. Nudistická reštaurácia v britskej metropole totiž v roku 2016 vydržala len tri mesiace.

Celosvetovo podobný koncept funguje už takmer tri roky v Tokiu. Ale ani reštaurácia s názvom Amrita sa nevyhla kontroverziám. Na vstup do nej totiž platia prísne pravidlá - okrem iného majú vstup zakázaný ľudia s nadváhou a potetovaní.

VIDEO Plus 7 Dní