Čo sme všetko schopní urobiť pre zdravú stravu? Minimálne Číňania dosť. Povedali si, že nie je tuk a ako tuk a nebudú ho jesť viac ako je nutné. Dokonca, nebudú ani vykrmovať obyčajné ošípané. „Vyrobia“ si vlastné plemeno. V krajinách východnej a juhovýchodnej Ázie modifikujú gény prasiat, aby mali chudšie mäso.

Bravčové mäso nepatrí k najchudšiemu a obsahuje viac tuku, ako by podľa najnovších trendov stravovania bolo vhodné. Eko, bio, raw jedlá a celosvetový trend zdravého stravovania, zasiahli poľnohospodárstvo v Číne, kde chov prasiat v roku 1994 predstavoval až 90 % trhu. Posledné roky však výrazne klesá.

Bez tuku

Čína je najväčší svetový výrobca a spotrebiteľ bravčového mäsa. Priblížiac sa aktuálnym trendom v zdravom stravovaní, sa číňania rozhodli bravčové mäso upraviť. Stavili na to, že zmenia gény ošípaným tak, aby mali oveľa viac mäsa a omnoho menej tuku. Vraj tým reagujú ma zmenu spotrebiteľského správania a snažia sa vyvarovať kríze. 

Nie je presne známe koľko percent mäsa obsahujú prasatá s upravenými génmi, odhaduje sa, že je to okolo 40 %. 

Tradičné čínske plemená prasiat ako Jinhua a Chenghua, však kvôli modifikácii zomierajú.
Tradičné čínske plemená prasiat ako Jinhua a Chenghua, však kvôli modifikácii zomierajú.
Zdroj: Wikipedia

Tradičné čínske plemená prasiat Jinhua a Chenghua sú príliš nezdravé, dopyt po nich sa radikálne znížil. 

Biológ Jin- Soo Kim, ktorý pôsobí na Národnej univerzite v Soule povedal, že týmto spôsobom úpravy môžu veľmi rýchlo vytvoriť „štíhlejšie“ ošípané. „Mohli by sme to robiť v rámci chovu, avšak to by trvalo aj desaťročia,“cituje ho portál The Sun.

Prasací Hulk

Po prevalení úpravy ošípaných sa ozvali ochranári zvierat, ktorí tvrdia, že takto geneticky modifikované ošípané sa pravdepodobne narodia so zdravotnými problémami, ktoré im budú spôsobovať nesmierne bolesti. „Keď juhokórejskí a čínski vedci vytvorili v roku 2015 32 prasiatok s dvojnásobnou svalovou hmotou, len jedno z prasiat bolo ako tak zdravé,“ povedala pre thesun.co.uk Mimi Bechechiová z organizácie PETA, ktorá varuje všetkých, ktorí by sa chystali ochutnať modifikované mäso. Podľa nej je mäso z prasiat podobajúcich sa na Hulka nočnou morou. 

Upravované ošípané majú menej tuku.
Upravované ošípané majú menej tuku.
Zdroj: SEOUL NATIONAL UNIVERSITY