Najprv ju ľudia konzumovali, lebo ich sužoval hlad, no bola taká chutná, že na jedálnych lístkoch sa udržala až dodnes. Jej nožičky chutia ako vyprážaná slanina, hlava a hruď ako krevety a zadoček ako pečeňová paštéta. Uhádli ste, akú lahôdku máme na mysli? Asi ťažko, lebo v našich končinách sa s ňou pravdepodobne nestretnete. Reč je o vyprážanej tarantule. Ak ste otvorení novým chutiam, už pár rokov si však môžete pochutiť na rôznych druhoch hmyzu, ktoré povolila Európska únia.
Nejde pritom iba o gastronomické dobrodružstvo, ale aj o otázky životného prostredia a zdravia. „Kurča má dvadsať percent bielkovín z obsahu. Pri hmyze je to päťdesiat až šesťdesiat percent. S minimálnymi environmentálnymi výdavkami, časom a použitím vody získate dvakrát väčšie množstvo bielkovín,“ zhŕňa výhody článkonožcov MILAN VÁCLAVÍK, šéfkuchár a odborník na hmyz. Rozprával sa s ním VIVIEN COSCULLUELA.
Každý má pár obľúbených jedál. Ktorý hmyz jete najradšej?
Ak by som mal odporučiť niečo, čo mi mimoriadne chutí, bola by to paradajková omáčka s knedľou a plnenými paprikami. Nemyslím si, že by sme sa vôbec dostali k hmyzu. Nie preto, že by nebol chutný, ale sme Európania a sme zvyknutí na naše jedlá. Robím sprievodcu v juhovýchodnej Ázii a v severnej Afrike, a keďže som šéfkuchár, klienti sa vždy pýtajú, čo mám najradšej.
Odpoveď je vždy česká kuchyňa?
Áno. Nech idem kamkoľvek, miestne špeciality mi chutia, no vždy sa teším domov. Hmyz je chuťovo super, môžete ho upraviť perfektne. Ale tak či tak neexistuje žiadne hmyzie jedlo, o ktorom by som povedal, že ho jem každý druhý deň preto, že mi veľmi chutí.
Skúste mi predsa dať aspoň jeden hmyzí tip.
Koníky. Sú dobré, keď sa varia napríklad na červenom víne. Ale ani o tých nemôžem povedať, že by som ich chcel mať na tanieri pravidelne. Dnes je v kurze hovoriť o hmyze ako o alternatívnom jedle či o potravine budúcnosti. Tieto pomenovania vôbec nemám rád.
Prečo?
Lebo hmyz nikdy nebudeme konzumovať každý deň. Hoci niektoré druhy sú už uznané legislatívou, nestane sa, že by boli jedinou zložkou našej potravy.