Nový potravinový škandál sa prevalil v Poľsku. Ukázalo sa, že na mnohých bitúnkoch nelegálne zabíjajú zvieratá. Nehumánnym spôsobom porážajú choré či infikované kravy, alebo hovädzí dobytok s nádormi. Takéto mäso vraj dodávajú zákazníkom do obchodov.

K chorému dobytku by mali zavolať veterinára. Ten by mal vydať potvrdenie, či zviera možno zabiť na mäso, alebo, po zabití by mal pracovník bitúnku odniesť vzorku na skúmanie, či je mäso vhodné na jedenie. Lenže obe procedúry sú príliš prácne a drahé, takže pracovníci niektorých bitúnkov sa ich rozhodnú zabiť, aj keď sú choré. A to je nelegálne.

Anketa
Dôverujete poľským potravinám?
  • 3%
  • 97%

Reportér ako mäsiar

Všetko zverejnila televízia TVN, ktorej reportér sa tajne zamestnal na istom bitúnku. Reportér objasňuje, že podľa legislatívy sa môžu na mäso zabiť len zdravé kravy, ktoré sa „samostatne hýbu a chodia“. Ale na niektorých bitúnkoch zabíjajú aj „ležiace“ kravy, čiže choré alebo zranené. Kšeftári ponúkajú za takéto kusy niekoľko tisíc zlotých. Chorý dobytok ťahajú špeciálnymi žeriavmi.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto.
Zdroj: ROBO HUBAČ

„Krava žije? Tak ju nemôžeš ani zadusiť, ani zahlušiť kladivom. Veterinára treba zavolať, injekcia stojí 500 zlotých (cca 125 eur – pozn. Red.). Kto bude rozhadzovať 500 zlotých von oknom? Kšeftárovi zviera predáš za tisícku,“ opisuje „postup“ reportér poľskej televízie.

Dlhodobý čierny trh

Podľa TVN v prípade tajne zamestnaného reportéra na bitúnku nešlo o ojedinelý prípad. Ide o roky fungujúci čierny trh v branži. Ponuky na výkup „ležiacich“ kráv možno vraj nájsť bežne v lokálnych médiách či na internete. Sú vraj bitúnky, ktoré sa špecializujú na chorý dobytok a dobre na ňom zarábajú.

Reportéri televízie zavolali do inkriminovaného bitúnku aj políciu a veterinára, keď pri spracúvaní reportáže prichytili pracovníkov pri ďalšom nelegálnom zabíjaní. Zamestnanci bitúnku údajne začali „zahladzovať stopy“ a jeden z vedúcich vraj chcel utiecť. Choré kravy humánne uspali, polícia a prokuratúra začali vyšetrovanie.