V opustenom srdci Černobyľskej rádioaktívnej zóny sa nachádza malá experimentálna farma, kde vedci roky pestujú rôzne plody. Tím vedcov, ktorých vedie profesor Jimom Smith, z univerzity v Portsmouthe chce dokázať, že spotrebný tovar môžeme vyrobiť pomocou kontaminovaných surovín.

Prvým spotrebiteľským produktom, ktorý vyrobili v rádioaktívnej zóne, bola vodka Atomik. Rovnako ako náplň, tak aj fľaša bola vyrobená priamo v Černobyle. „Je to jediná existujúca fľaša svojho druhu. Chvejem sa, keď ju vidím,“povedal profesor pre BBC.

Rovnaká ako iný alkohol

Vodku destilovanú z hlbin zakázanej zóny v Černobyle opisujú autori ako zmes fetišizmu a nebezpečného vzrušenia. Profesor Smith tvrdí, že vodka Atomik je nie radioaktívna viac, ako akýkoľvek iný alkohol.

„Každý chemik vám povie, že keď niečo destilujete, všetky nečistoty ostávajú v odpadovom produkte. Takže sme vzali raž, ktorý bol mierne kontaminovaný a vodu z akvária v Černobyle. Destilovali sme. Potom, sme poprosili našich priateľov z univerzity Southampton, či by mohli na základe prístrojov zistiť rádioaktivitu. Nič nemohli nájsť„opisuje profesor proces výroby vodky pre portál Vice.com.

Vodka vyrobená v Černobyle sa volá Atomiko
Vodka vyrobená v Černobyle sa volá Atomiko
Zdroj: Vive.com

Rozvoj Černobyľu

Gennady Laptec, ktorý je vedcom v Ukrajinskom hydrometeorologickom ústave v Kyjeve vysvetľuje, že vodka ukazuje, ako sa kontaminované a nebezpečné prostredie dá využiť, napríklad ako poľnohospodársky podnik. „Nemusíme opustiť krajinu. Môžeme ju využiť rôznymi spôsobmi a môžeme vyrobiť niečo, v čom nebude rádioaktivita,“ dodal.

Smith spolu s tímom si dali jasný cieľ. Za rok chcú vyrobiť 500 fliaš vodky Atomik, ktoré budú predávať turistom. Peniaze, ktoré získajú z predaja chcú venovať miestnym komunitám v okolí kontaminovanej oblasti, ktoré čelia sociálnym a hospodárskym problémom z katastrofy. „Problémom väčšine ľudí, ktorí tam žijú, je najväčší problém. Že nemajú správne potraviny a dobré zdravotnícke služby. Najdôležitejšou vecou v tejto oblasti je hospodársky rozvoj,“ vyjadrila sa profesor ku aktuálnym problémom v Černobyle.