Tip na článok

Najdrahšie čili na svete? Zaplatíte zaň 23-tisíc eur za kilogram

V rakúskom mestečku Frauenkirchen, len kúsok od našich hraníc, zbierajú prvú úrodu najdrahšieho čili na svete.

Galéria k článku (22 fotografií )
V skleníku: Väčšinu papričiek pestujú Stekovicsovci pod holým nebom. Charapita potrebuje väčšie teplo.
V skleníku: Väčšinu papričiek pestujú Stekovicsovci pod holým nebom. Charapita potrebuje väčšie teplo.
V skleníku: Väčšinu papričiek pestujú Stekovicsovci pod holým nebom. Charapita potrebuje väčšie teplo.

Tu v Burgenlande každý pestuje vinič. Manželia Priska a Erich Stekovicsovci čili. Každý rok zbierajú úrodu okolo šesťstopäťdesiat odrôd štipľavých papričiek. Najdrahšie čili na svete, charapita, pôvodom z Peru, sa im medzi ne primiešalo vlastne náhodou.

Štyri čudné rastlinky

Zo zavlažovacích zariadení v skleníku padá voda rozptýlená na drobné kvapôčky na nízke, husté kríčky. Slnečné lúče vytvárajú v tomto prúde nenápadné dúhy. Plody rastlinky, malé guľôčky, už nabrali sýtožltú farbu a sú pripravené na zber. Určite ich však takéto surové neochutnávajte! Vraj sú hrozne štipľavé. „Keď ich však necháte šesť týždňov sušiť a pri varení polievky pridáte jednu guľôčku na liter, môže polievku jesť aj malé dieťa,“ presviedča ma Priska Stekovicsová. „Charapita jej nedodá pikantnú, ale sviežu kvetinovo-ovocnú chuť.“

V skleníku: Väčšinu papričiek pestujú Stekovicsovci pod holým nebom. Charapita potrebuje väčšie teplo.
V skleníku: Väčšinu papričiek pestujú Stekovicsovci pod holým nebom. Charapita potrebuje väčšie teplo.
Jana Čavojská

Priska Stekovics: Odporúča používať iba sušené charapity. Jednu guľôčku pridať na liter kuracej polievky. Foto: Jana Čavojská

Charapita rastie v Peru väčšinou nadivoko, skrytá v dažďovom pralese alebo na svahoch Ánd. V záhradách sa jej doteraz veľmi nedarilo, pestovatelia len nedávno oslávili svoje prvé úspechy s touto netypickou papričkou. No a v zásielke semien rôznych druhov čili, ktoré si Stekovicsovci predvlani objednali z rastlinnej banky z Mexika, boli primiešané aj štyri semienka charapity. Na poli teda vyrástli štyri čudné rastlinky. Erich ich chcel najskôr vytrhnúť a zahodiť. Priska však bola zvedavá, čo to bude.

V skleníku: Väčšinu papričiek pestujú Stekovicsovci pod holým nebom. Charapita potrebuje väčšie teplo.
V skleníku: Väčšinu papričiek pestujú Stekovicsovci pod holým nebom. Charapita potrebuje väčšie teplo.
Jana Čavojská

V skleníku: Väčšinu papričiek pestujú Stekovicsovci pod holým nebom. Charapita potrebuje väčšie teplo. Foto: Jana Čavojská

Tak ich zobrala dovnútra a tým ich vlastne zachránila, pretože charapita potrebuje teplejšie podnebie, než je v Burgenlande. Na jeseň na rastlinke dozreli pekné sýtožlté guľôčky. „Hneď nás upútali a začali sme pátrať po tom, čo sme to dopestovali. Zistili sme, že ide o vzácne korenie charapita, ktorého cena sa vzhľadom na náročnosť pestovania približuje cenám najvzácnejších korenín - šafranu a vanilky.“

Žlté guľôčky: Neznáma paprička veľkosti bobuľky čierneho korenia Stekovicsovcov okamžite upútala.
Žlté guľôčky: Neznáma paprička veľkosti bobuľky čierneho korenia Stekovicsovcov okamžite upútala.
Jana Čavojská

Žlté guľôčky: Neznáma paprička veľkosti čierneho korenia Stekovicsovcov okamžite upútala. Foto: Jana Čavojská

Štipľavá i kvetinovo-ovocná

Vlani vysadili Stekovicsovci semienka získané z prvých štyroch rastlín a tento rok sa im podarilo vypestovať tritisíc kríčkov charapity. „Potrebujú veľa slnka, tepla, starostlivosti - a lásky,“ tvrdí Priska Stekovicsová. Zbierať ich treba ručne. Každú jednu guľôčku veľkosti guľky čierneho korenia zvlášť. Chuť žltých guľôčok Stekovicsovcov ohromila. A to už ochutnali všeličo. Manželia hovoria, že v rozličných odrodách čili nehľadajú čo najštipľavejšie, ale ide im o objavovanie originálnych chutí.

Stekovicsovci: V Burgenlande, kde je každý vinárom a vinohradníkom, oni pestujú čili papričky.
Stekovicsovci: V Burgenlande, kde je každý vinárom a vinohradníkom, oni pestujú čili papričky.
Jana Čavojská

Stekovicsovci: V Burgendlande, kde je každý vinárom, oni pestujú čili. Foto: Jana Čavojská

Každý rok preto vysadia aj dvesto nových odrôd papričiek. A stále si majú z čoho vyberať. Veď existuje okolo tridsaťtisíc druhov paprík. Charapita je vraj výnimočná. V surovom stave síce krásne vonia, no v ústach šialene páli. Po usušení pridáva jedlám šťavnatosť, ľahkosť, exotickú kvetinovo-ovocnú príchuť. Stekovicsovci z nej skúšali variť sami, no fľaštičku venovali aj známemu viedenskému šéfkuchárovi Heinzovi Reitbauerovi.

Pomohol im šéfkuchár

Jeho reštauráciu Steirereck zaraďujú prestížne rebríčky medzi desať najlepších reštaurácií na svete. A keď takýto kuchár niečo navarí, zaujíma to aj ostatných. Žiadaní šéfkuchári sú trendsetteri gastronómie a Stekovicsovcom sa nič lepšie nemohlo stať. Ich charapitu si začali objednávať ďalší dôležití rakúski kuchári. Napriek jej cene. Znalci čili totiž stále hľadajú niečo nové. Kapsaicín, látka, ktorá má na svedomí jeho pikantnú chuť, ale aj protizápalový účinok, vraj v tele spúšťa procesy podobné tým po požití nikotínu či návykových látok.

Matka všetkých čili? Je možné, že práve od charapity sa začala odvíjať história pikantných papričiek.
Matka všetkých čili? Je možné, že práve od charapity sa začala odvíjať história pikantných papričiek.
Jana Čavojská

Iba sušené: Jedna guľôčka na liter kuracej polievky stačí. Foto: Jana Čavojská

Kto ho začne konzumovať, nevie prestať. Stále má chuť na niečo pikantné. A čím štipľavejšie čili jedáva, tým sú chuťové poháriky na jeho jazyku odolnejšie. Musí stupňovať svoje dávky. Tí najväčší machri sa vyzývajú na internete - Nekašli sa s tým a zjedz bobuľku čerstvej charapity! Štipľavý kapsaicín podporuje aj vyplavovanie hormónov šťastia a upokojuje organizmus. To si opakujte, keď nabudúce omylom zahryznete do extra pálivej papričky a v ústach sa vám rozhorí hotové peklo. Napriek pálivosti vraj čili telo v konečnom dôsledku ochladzuje.

Erich Stekovics: V Rakúsku sa preslávil hlavne paradajkami, ročne dopestuje až sedemtisíc odrôd.
Erich Stekovics: V Rakúsku sa preslávil hlavne paradajkami, ročne dopestuje až sedemtisíc odrôd.
profimedia.sk

Paradajzkajzer: Paradajkový cisár, tak prezývajú Ericha Stekovicsa. Foto: profimedia.sk

Paradajzerkajzer

Na svahoch Burgenlandu zaliatych slnkom, uprostred nekonečných vinohradov, začal Erichov otec pestovať čili v roku 1958. Erich vo farmárčení s nadšením pokračoval. Čili však nie je to jediné, čo produkuje. Erich má prezývku, ktorá znie v nemčine trochu vtipne - Paradajzerkajzer. Znamená to paradajkový cisár. Toto meno dostal celkom zaslúžene. Erich totiž pestuje okolo 7 500 (!) odrôd paradajok. A každý rok sadí nové. Hovorí, že musí vypestovať tisíc odrôd, aby našiel jednu, na ktorej chuť v živote nezabudne. Paradajky z jeho ponuky majú najrôznejšie farby, tvary, vône, chute, veľkosti.

Najdrahšie čili: Kilogram sušeného korenia predávajú Stekovicsovci po 23-tisíc eur.
Najdrahšie čili: Kilogram sušeného korenia predávajú Stekovicsovci po 23-tisíc eur.
profimedia.sk

Králi zeleniny: Stekovicsovci dodávajú cibuľu a paradajky do tých najlepších reštaurácií. Foto: profimedia.sk

Keď o nich Erich rozpráva a vyzdvihuje sladkosť jedných, mandarínkovú vôňu druhých, chuť po datliach tretích, normálne sa vám začnú zbiehať slinky. Ani titul paradajkového cisára mu však nestačil. Pustil sa do pestovania cesnaku a cibule, vysádza jahodové polia. Všetko, samozrejme, spĺňa kritériá bio a organic plodín. Kto je zvedavý a chce vidieť, ako to všetko na poliach rastie, vonia a chutí, môže sa prihlásiť na spoznávaciu prechádzku. Erich a Priska vodia návštevníkov po svojom päťdesiathektárovom kráľovstve každý deň od štvrtej popoludní. Taká promenáda trvá štyri hodiny.

Najdrahšie čili: Kilogram sušeného korenia predávajú Stekovicsovci po 23-tisíc eur.
Najdrahšie čili: Kilogram sušeného korenia predávajú Stekovicsovci po 23-tisíc eur.
Jana Čavojská

Najdrahšia: Kilogram týchto papričiek vyjde na 23-tisíc eur. Foto: Jana Čavojská

Môžete ovoniavať, ochutnávať a počúvať o všetkom, čo súvisí s pestovaním plodín. Za 245 eur môžete absolvovať aj celodenný kurz spojený so zberom úrody a jej zaváraním podľa originálnych Priskiných a Erichových receptov. V cene je aj desať fliaš zavarených plodín. Našinca zrejme ani tento bonus nepresvedčí a bude len krútiť hlavou nad premrštenou sumou. No Rakúšania sú zbláznení do domácej bio a organic produkcie a na kurzoch je vraj vždy plno.

Big bang čoko

Vo vedrách pri múre prezrievajú paradajky. Stekovicsovci ich potrebujú na semená, lebo okrem zeleniny predávajú sadenice. Navyše semená tisícov odrôd paradajok a papričiek uchovávajú. Vytvárajú tak semennú banku, ktorá patrí medzi najrozsiahlejšie na svete. Najlacnejšie paradajky z obchodu sú rýchlené plody zo skleníkov, takmer už nemajú vôňu ani chuť. A čo pestovať vlastné? Nemusia byť len okrúhle červené s priemerom šesť centimetrov. Pozerám na odrody, ktoré pestujú Stekovicsovci.

Kráľovstvo Stekovicsovcov: Obrábajú 50 hektárov, pestujú hlavne čili papričky, paradajky, cesnak a cibuľu.
Kráľovstvo Stekovicsovcov: Obrábajú 50 hektárov, pestujú hlavne čili papričky, paradajky, cesnak a cibuľu.
profimedia.sk

Kráľovstvo Stekovicsovcov: Pestujú tisíce odrôd paradajok i feferóniek. Foto: Jana Čavojská

Napríklad Ananas noire je veľká mäsitá paradajka so žltozeleným povrchom a červenozeleným vnútrom, sladká a šťavnatá. Čokoládové pásiky sú obrovské červenohnedé a ťažké plody. Krémová klobása je zas stredne veľká žltá paradajka oválneho tvaru s ovocnou chuťou a jemnými kyselinkami - verím, že ostatní hospodári v Burgenlande podobnými prívlastkami častujú svoje vína. Zelená zebra je cherry paradajka, ktorá je skutočne svetlozelená s tmavozelenými pruhmi.

Tmavočervené, mäsité chorvátske srdcia môžu mať až sedemsto gramov. Purpurovohnedá bobuľa má skutočne zvláštnu farbu. Najobľúbenejšia Erichova paradajka je momentálne oranžová oválna plodina s názvom Srdce zo Zoltoe. Objavil ju vlani vo Francúzsku. Od záhradníka z Montpellieru si priniesol štyri rastlinky a v auguste mu dali prvú úrodu. A čili? Vonkoncom nie je paprička ako paprička. Charapitu nazývajú „matkou čili. Možno ostatné odrody pochádzajú práve od nej.

Vďaka vysokej cene už získala aj iné pomenovanie - čilikaviár. Najštipľavejšia paprička od Stekovicsovcov bola doteraz Big Bang Čoko Narga. Kto ju zje, bude vraj roniť slzy. V rôznych končinách sveta však nájdeme čili nielen pálivé, ale s celou škálou chutí - od ovocných, jemne pikantných až po skutočnú divočinu. Charapitu v Peru používajú do tradičných pokrmov tak, ako my používame čierne korenie. Stekovicsovci odporúčajú pridať ju do kuracej polievky, jednu vysušenú guľôčku na liter. Dobrú chuť.

VIDEO Plus 7 Dní