Tip na článok
Odchod kuchárskeho génia: Joël Robuchon stavil na jednoduchosť a jeho jedlá chutili božsky.

Nedávno zosnulého francúzskeho kuchárskeho génia Joëla Robuchona si svet bude pamätať z vtipných príbehov, výstižných kulinárskych rád aj božsky chutných jedál

Joël Robuchon stavil na jednoduchosť a jeho jedlá chutili božsky.

Galéria k článku (3 fotografie )
Odchod kuchárskeho génia: Joël Robuchon stavil na jednoduchosť a jeho jedlá chutili božsky.
Meno známeho francúzskeho šéfkuchára Joëla Robuchona je na tabuli jednej z jeho reštaurácií v Paríži.
Odchod kuchárskeho génia: Joël Robuchon stavil na jednoduchosť a jeho jedlá chutili božsky.

Robil najlepšiu zemiakovú kašu na svete, získal rekordných 32 michelinských hviezd a po začínajúcom Gordonovi Ramsaym šmaril tanier s raviolami. Nedávno zosnulého francúzskeho kuchárskeho génia Joëla Robuchona si svet bude pamätať z vtipných príbehov, výstižných kulinárskych rád, ale hlavne podľa pomerne jednoduchých, ale božsky chutných jedál.

Konflikt s Ramsayom

Syn murára a ženy v domácnosti ako chlapec netúžil byť kuchárom, skôr ho lákalo duchovno - zvolil si farársku dráhu. Našťastie pre svet chutí, pätnásťročného Joëla v kňazskom seminári pridelili do kuchyne, aby sestrám pomáhal s prípravou jedál. Vtedy bolo rozhodnuté o jeho budúcnosti - varenie mu učarovalo.

Rodák z Poitiers otvoril svoju prvú reštauráciu Jamin ako 36-ročný a už po roku získal svoju prvú michelinskú hviezdu, neskôr k nej pridal ešte 31. V roku 1989 ho spoločnosť hodnotiaca reštaurácie Gault Millau vyhlásila za šéfkuchára storočia.

Ako uvádza BBC, práve v tom čase sa k nemu do kuchyne prišiel učiť remeslu Škót Gordon Ramsay, jedna z najväčších súčasných kuchárskych celebrít. „Bol talentovaný, ale mal ťažkú povahu,“ povedal neskôr Robuchon v rozhovore pre The Telegraf. „Povedal som mu svoj názor na ravioly s homárom, ktoré pripravil, a Gordon zareagoval veľmi arogantne,“spomenul zaujímavú príhodu. „Prehnal to, naozaj mi liezol na nervy, tak som po ňom hodil tanier. Už nikdy viac som niečo podobné neurobil.“

Známy britský šéfkuchár Gordon Ramsay.
Známy britský šéfkuchár Gordon Ramsay.
TASR

V jednoduchosti je krása

V čom je teda tajomstvo Robuchonovho úspechu? Aj keď robil skutočné delikatesy, napríklad pomaly vareného holuba s foie gras, snažil sa ich robiť čo najjednoduchšie. „Ako starnem, čoraz viac si uvedomujem základnú pravdu - čím je jedlo jednoduchšie, tým dokáže byť výnimočnejšie,“ povedal v roku 2014 pre Busi­ness Insider. „Nikdy som sa nesnažil zmiešať viac ako tri chute v jednej mise. Chcem, aby jedlá boli rozpoznateľné, aby sa prísady dali ľahko rozoznať.“ Túto jeho koncepciu badať aj na povestnej zemiakovej kaši, ktorú viacerí odborníci označujú za najlepšiu na svete. Ako tvrdí BBC, onen zázračný recept je nenáročný - polovica zemiakov, polovica masla.

Robuchon ako 50-ročný sa v roku 1995 pobral do dôchodku, ale v žiadnom prípade neprestal pracovať. Pravidelne sa objavoval vo francúzskych kuchárskych televíznych šou a prišiel aj s projektom prístupných reštaurácií, pričom sa inšpiroval japonským suši bistrom.

Rakovina

Joëlovi postupne začalo chátrať zdravie - trápil ho vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, cukrovka. Ako sa priznal v jednom z posledných rozhovorov, pri príprave jedál prestal používať olej a maslo a schudol 27 kilogramov. Potom mu však lekári diagnostikovali rakovinu pankreasu, ktorej podľahol 6. augusta vo švajčiarskej Ženeve.

Okrem nezabudnuteľných gastronomických zážitkov jeho zákazníkov zostali za ním reštaurácie vo viacerých svetových mestách vrátane Londýna, Tokia, Pekingu či Las Vegas. A škola varenia pri jeho rodnom meste Poitiers, na ktorú bol obzvlášť hrdý. Považoval za dôležité preniesť na mladých svoje skúsenosti. „Poznal som mnohých šéfkuchárov, niektorých známych, iných nie, ktorí umreli a s nimi odišli aj vedomosti a tradície, ktoré už ni­kto nedokáže vrátiť.“

VIDEO Plus 7 Dní