Tip na článok
Opatrenia: Stiahli už približne 600 kontaminovaných produktov zo svojich prevádzok v Dánsku, ako aj z Metra v Poľsku.

Poľský losos zabíjal! Traja pacienti sú vážne chorí, ohrození sú aj Slováci!

​Lososa spracovala poľská fabrika BK Salmon. Nie je vylúčené, že k jej produktom sa mohli dostať aj slovenskí spotrebitelia. Pozor si treba dávať na chladeného údeného lososa tejto značky. 

Galéria k článku (3 fotografie )
Nebezpečný: Nakazeného lososa spracovala poľská fabrika BK Salmon.
Listerióza: Dánski hygienici objavili nebezpečnú baktériu listeriózu len vďaka náhodnej kontrole v maloobchodných prevádzkach.
Listeria sa najčastejšie nachádza v losose, prípadne surovom či údenom mäse... inkubačná doba je až tri týždne, takže sa môžeme dočkať aj ďalších nakazených.

Nebezpečná ryba si vyžiadala svoje obete v Dánsku, kam ju domáci obchodný reťazec doviezol z Poľska. Svoje prevádzky však má aj v Nemecku, Poľsku a Švédsku.

Len náhodou

Dánski hygienici objavili nebezpečnú baktériu listeriózu len vďaka náhodnej kontrole v maloobchodných prevádzkach. Následne skontrolovali ešte ďalšie dve balenia údeného chladeného lososa poľskej značky BK Salmon a laboratórne testy opäť potvrdili listeriózu.

Išlo o tú istú baktériu, ktorá v Dánsku skolila štyroch ľudí vo veku 55 – 96 rokov. Podľa portálu Foodqualitynews.com sú traja vo vážnom stave a jeden už nákaze podľahol. Hygienici sa s nimi podrobne rozprávali a na základe toho skonštatovali, že najpravdepodobnejším zdrojom ich ochorenia bol spomínaný poľský losos.

Nemusí to byť všetko

Dánski hygienici odobrali vzorky aj z ďalších výrobkov BK Salmon a momentálne čakajú na výsledky analýzy. Nie je preto vylúčené, že nakazených produktov môže byť viac. „Stále čakáme na informácie od poľských úradov ohľadom ich vyšetrovania a distribúcie výrobkov, ktoré mohli byť tiež nakazené,“ cituje Foodqualitynews.com hovorcu dánskych hygienikov.

Aj vedecký pracovník Steen Ethelberg zo Statens Serum Institut vyhlásil, že sa môže objaviť ešte viac nakazených rýb, ale hlavný zdroj infekcie už odhalili. „Listeria sa najčastejšie nachádza v losose, prípadne surovom či údenom mäse... inkubačná doba je až tri týždne, takže sa môžeme dočkať aj ďalších nakazených.“

Nakaziť sa mohli aj Slováci

Hovorca dánskeho reťazca, ktorý lososa predával, už vyhlásil, že stiahli približne 600 kontaminovaných produktov zo svojich prevádzok v Dánsku, ako aj z Metra v Poľsku. Ak teda Slováci nakupovali chladeného údeného lososa v tomto obchode u našich severných susedov, radšej by ho nemali jesť.

„Momentálne nemáme v ponuke už žiadne výrobky od tohto poľského spracovateľa. Zatiaľ je príliš skoro povedať, či s ním budeme spolupracovať aj naďalej. Vieme však zo skúseností z celej Európy, že keď sa raz listerióza niekde objaví, je veľmi ťažké sa jej úplne zbaviť,“ dodal hovorca dánskeho reťazca.

Čítajte viac

VIDEO Plus 7 Dní