Minulý rok bol opätovne zvolený od čela Slovenskej lekárnickej komory a jednou z priorít pre Ondreja Sukeľa sa stala osveta obyvateľstva v súvislosti s liekmi a lekárňami. Často sa stáva, že ľudia kombinujú lieky, ktoré pri interakcii môžu vyvolávať nežiaduce účinky. Rovnako svojvoľné zapíjanie liekov rôznymi tekutinami môže spôsobiť viac škody než úžitku.

Lekáreň nie je obchod

Podľa šéfa lekárnikov v spoločnosti stále rezonuje lekáreň ako miesto, kde sa kupujú či vydávajú lieky a farmaceut je za predavača. „Keď si vezmeme, lekáreň je najdostupnejšie zdravotnícke zariadenie, kde máte sedem dní v týždni vysokoškolsky vzdelaného odborníka na lieky. Je pravda, že rokmi socializmu, ale aj porevolučného komerčného nadšenia, sa pozícia lekárnika ako keby dostala na okraj záujmu. A vplyvom komercie je lekárnik v pozícii nejakého predajcu, ktorý má niečo posunúť pacientovi,“ uviedol Ondrej Sukeľ, podľa ktorého je vo svete lekárnik predovšetkým konzultant. Ľudia by sa preto nemali báť prísť do lekárne s tým, že by potrebovali radu. „Každá lekáreň má zo zákona povinnosť mať vytvorenú miestnosť na diskrétny rozhovor s pacientom,“ dodal. Na dohodnutom stretnutí môže lekárnik vysvetliť pacientovi, ktorý liek s ktorým môže predstavovať riziko a vie navrhnúť riešenia.

Fatálnych interakcií, ktoré by sa nemali vyskytovať na Slovensku podľa Sukeľa nie je veľa, ale dostupné dáta sú tiež dosť znepokojujúce. „Pacienti užívajú napríklad viacero sedatív súčasne. Často sa nám vyskytujú interakcie liekov pri liečbe vysokého krvného tlaku,“ upozorňuje šéf lekárnikov. Často sa totiž stáva, že jeden liek predpisuje jeden lekár a súčasne pacient navštevuje aj iného lekára, ktorý predpisuje iný liek. A títo dvaja odborníci o sebe nevedia.

Voda nad zlato

Rovnako dôležité ako osveta pri kombinácii liekov je samotné zapíjanie liečiva. Tu odborník jednoznačne odporúča vodu. „Napríklad jablkový džús a iné džúsy obsahujú látky, ktoré môžu blokovať isté štruktúry, ktoré sa podieľajú na vstrebávaní lieku. Takisto niektoré rastlinné extrakty môžu ovplyvňovať pečeňový metabolizmus či už v pozitívnom alebo negatívnym smerom. Teda samotný účinok môže zvýšiť toxicitu alebo ju oslabiť,“ vysvetlil Sukeľ. Známe príklady nie práve vhodných tekutín na zapíjanie sú podľa neho grepový džús a ľubovníkový čaj. „Grep konkrétne obsahuje látky, ktoré blokujú pečeňové enzýmy. Vždy platí, že pokiaľ nie je uvedené inak vždy sa odporúča čistá voda,“ popísal šéf lekárnikov. Existuje pár výnimiek kde sa odporúča zapíjanie napríklad mliekom alebo kolovými nápojmi. Tie zásadným spôsobom menia pH v žalúdku a zásadne ovplyvňujú vstrebávanie. „Keď pacient užíva lieky na zníženie pH v žalúdku, že má vysokú aciditu, tak vtedy je vhodné liek zapiť kolou, lebo na krátku dobu dosiahneme lepšie vstrebanie. Ale to sú také výnimky,“ doplnil šéf lekárnikov.

Celý rozhovor so šéfom Slovenskej lekárnickej komorz si môžete prečítať v najnovšom vydaní týždenníka Plus7Dní.