Starší pamätajú časy, keď nám mamičky a babičky radili jesť veľa mäsa, či zdravej kuracej polievky. Tvrdili, že nám takáto strava posilní imunitný systém, dodá telu vitamíny, zlepší trávenie... Dnes nám, tie sčítanejšie, podstrčia radšej karfiol, baklažán, či mrkvu. Najlepšie z vlastnej záhradky. Afér okolo kontaminovaného mäsa totiž nepríjemne pribúda, pričom istota nie je už ani pri producentoch z krajín, ktoré všeobecne považujeme za potravinovo bezpečné.

U susedov

V susednom Česku pred týždňom veterinári informovali o štyroch tonách hydiny dovezenej z Poľska, v ktorej objavili baktérie salmonely. A to ešte ani poriadne neodznel škandál v súvislosti so stovkami kilogramov mäsa chorých kráv, opäť z Poľska, ktorý rezonoval aj na Slovensku.

Ako píše česká tlač, v poslednom období o podobných nálezoch informujú kontrolné orgány prakticky každý týždeň. Preto ministerstvo poľnohospodárstva nariadilo zásielky od producentov, ktorí v minulosti dodali mäso so salmonelou laboratórne testovať a u nás dokonca odporúčajú poľské mäso radšej nejesť vôbec.

Radšej mrkvu

Aby toho nebolo málo, české kontroly zachytili v predajnej sieti aj talianske dúhové pstruhy, ktoré mali vo svalovine vysoké hodnoty karcinogénnej leukomalachitovej zelene. Tá je síce určená na likvidáciu parazitov a plesní, ale jej používanie na "preliečenie" rýb určených na konzumáciu je v Európskej únii už takmer dvadsať rokov zakázané.

Potraviny kontaminované salmonelou môžu spôsobiť nevoľnosť, bolesti brucha, zvracanie, hnačky, vysoké teploty, zimnicu, ale aj hnisavé ochorenia kĺbov, či kostí. Malachitová zeleň vo veľkom množstve zase môže byť príčinou onkologických ochorení. Nuž, nedáte si radšej tú mrkvu?

7 najväčších potravinových škandálov >>